Pagina's

maandag 16 januari 2012

Blue Monday

De derde maandag van januari wordt ook wel Blue Monday genoemd. De meest treurige dag van het jaar. De feestdagen achter de rug, gestrande goede voornemens en nog geen zicht op de lente. Kortom de uitzichtloosheid van een heel nieuw jaar dat voor je ligt. Depressiever kan het niet.

Vandaag echter geeft niets aan dat het een depressieve maandag is. Mooi vriesweer, stralend blauwe lucht met heldere vliegtuigstrepen en een opkomende zon. De belofte voor een mooie dag. De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek in 2005 berekend dat op deze dag de mensen het meest neerslachtig en depressief zijn. Het is maar hoe je het bekijkt.

Voor mij vandaag geen depressie. Ik voel mij namelijk een stuk beter dan vorige week. Toen heb ik namelijk bij het opruimen van de zolder een smak gemaakte en alles geblesseerd wat er te blesseren valt: handen, knieën, ribben en hoofd. Het was toen niet eens vrijdag de dertiende. Dat er in en om huis de meeste ongelukken plaatsvinden werd zaterdag nog weer eens bevestigd in een artikel in de NRC.

Mijn vader voelt zich inmiddels ook weer een stuk beter na bijna twee maanden ziekenhuisgedoe. Alles wat fout kon gaan is fout gegaan, maar hij krabbelt weer op. Voor hem dus ook geen Blue Monday. Op de intensive care afdeling van het VU Medisch centrum, waar hij ook lag, zijn inmiddels een interim-specialist en mediators aangesteld om de puinhoop en de angstcultuur op te lossen. En dan vonden wij de IC nog niet eens de slechtste afdeling! Dus voor de medewerkers ook geen depressieve dag vandaag en hopelijk gaan ze op binnenkort weer met plezier naar hun werk, waardoor er ook minder fouten worden gemaakt.

De newwaveband New Order uit Manchester bracht in de jaren ’80 het nummer Blue Monday uit wat later bleek hun grootste hit te zijn. Het nummer past uitstekend in de uitzichtloosheid van de huidige crisis en geeft de parallel weer met de crisis in de jaren waarin het nummer gemaakt is. Geniet vandaag van het mooie weer en later we er een vrolijke dag van maken!

Blue Monday – New Order in een creatieve clip:En kijk je liever naar een live optreden dan bekijk je de volgende link.

Geen opmerkingen: