Pagina's

dinsdag 26 maart 2013

Waarom we een basisinkomen willen

“Waarom zouden we een basisinkomen moeten willen?” Dat wordt mij vaak gevraagd omdat ik nogal tamtam maak voor het Burgerinitiatief Basisinkomen. Daarom de redenen en de voordelen nog maar eens op een rij gezet.

Mensenrecht
Ieder mens heeft recht op bestaanszekerheid dat is vastgelegd in de grondwet artikel 20 lid 1: “De bestaanszekerheid der bevolking en spreiding van welvaart zijn voorwerp van zorg der overheid.” Het basisinkomen komt hieraan tegemoet.

Terugtredende overheid
Onze welvaartsstaat wordt in rap tempo afgebroken. Enerzijds omdat het niet meer betaalbaar is, maar anderzijds omdat wij burgers mondiger geworden zijn en steeds beter onze eigen boontjes weten te doppen. Wij hebben er met z’n allen voor gekozen dat de overheid haar bevoogdende rol aflegt. Toch stribbelt de overheid nog wat tegen, wat zich uit in omslachtige wet- en regelgeving en controle. Het basisinkomen helpt om veel arbeidsintensieve rompslomp en controle te verminderen.

Tekort aan werk
Waarom is de tijd nu rijp? Omdat we door de crisis geconfronteerd worden met de negatieve effecten van de stagnerende economie. Hierdoor is er te weinig werk voor iedereen waardoor veel mensen in de financiële problemen raken. Waar haal je voldoende inkomsten vandaan als je geen baan hebt? Die vraag is in deze tijd meer dan actueel. Een basisinkomen biedt een bepaalde mate van zekerheid. Daarbij mag gewoon gewerkt worden en je eigen woning hoef je ook niet eerst “op te eten”.

Flexibilisering arbeidsmarkt
De tijd dat wij 40 jaar voor een baas in loondienst werkten is voorbij. De arbeidsmarkt verandert in rap tempo en vereist steeds meer flexibiliteit. Onze sociale wetgeving kan hier nog onvoldoende mee uit de voeten. Binnenkort zullen er ca. 1 miljoen zelfstandigen zijn die niet of nauwelijks inpasbaar zijn in ons op loondienstarbeid georiënteerde arbeidsmarktsysteem. Een basisinkomen biedt hieraan uitkomst.

Goedkopere arbeid
Doordat het basisinkomen een bestaanszekerheid garandeert kunnen allerlei sociale premies worden afgeschaft, dat maakt arbeid goedkoper.

Circulaire economie
Als arbeid goedkoper wordt heeft dat ook positieve gevolgen voor de circulaire economie. Als nu onze broodrooster kapot is dan is het voordeliger om hem te vervangen dan te laten repareren. Voeg daarbij een verhoging van belasting op grondstoffen en de elementen voor de circulaire economie zijn een feit.

Doet recht aan vrouwen
De invoering van een basisinkomen geldt voor iedereen dus ook voor mensen die nu totaal geen eigen geld in handen krijgen, zoals vrouwen zonder baan die het huishouden runnen. Daarnaast is er een grote groep mensen die onbetaalde arbeid verrichten ten dienste van de gemeenschap zoals vrijwilligers, mantelzorgers of ouders die voor kinderen zorgen. Het basisinkomen geeft mensen onafhankelijkheid.

Vrijheid
Het basisinkomen geeft een bepaalde vrijheid om het werk te doen dat je graag doet in plaats van werken omdat het moet. Denk daarbij vooral eens aan de kunstenaars die daardoor in alle vrijheid hun creativiteit en passie aan het werk kunnen zetten.

Hoe te financieren
Het geld is al in ons systeem aanwezig, maar wordt nu anders aangewend en verdeeld. Het basisinkomen vervangt allerlei subsidies, uitkeringen en toeslagen en maakt ook de controle erop overbodig. Met een verhoging van de belasting op grondstoffen remmen we de consumptie en de globalisering, stimuleren we de lokale economie en het hergebruik. Hierdoor hoeven we minder te investeren in het gezond houden van de aarde en komen we tegemoet aan het milieu.

Op de agenda
In 2013 liep een burgerinitiatief om het onvoorwaardelijk basisinkomen op de politieke agenda te krijgen van het Europees Parlement zodat er serieus onderzoek gedaan gaat worden naar de mogelijkheden ervan. Het initiatief was succesvol in Nederland maar haalde de benodigde aantal handtekeningen niet helaas. In de toekomst zal dat zeker nog een keer plaatsvinden.  basicincome2013.eu .

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Jolanda,

Een goede zaak, heb getekend. Heeft best een grote impact op de wereld die we nu kennen. Geen armoede betekend ook minder criminaliteit. Meer vrijheid en meer rust en minder stress. Wat de ziektekosten weer naar beneden zal doen gaan. enz. enz. enz. .......... enz.

Groeten Geert.

Jolanda Verburg zei

Super Geert,

Dank je voor je support namens alle EU burgers. Ieder handtekening maakt de weg vrij naar de wereld die je beschrijft. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat gebeuren!

Hartelijke groet, Jolanda

Unknown zei

Hartstikke goed! Er mag van mij sociale dienstplicht tegenover staan.

Anoniem zei

De bedoeling van een basisinkomen is dat het onvoorwaardelijk is. Sociale dienstplicht is alles behalve dat ...

Jolanda Verburg zei

@Unkown Dan is het een plicht en dus niet meer onvoorwaardelijk, dat heet een uitkering.
Dank voor de aanvulling van Anoniem.
De mens is altruïstisch en zal zeker iets doen voor de samenleving, dat hoeft niet verplicht te worden. Kijk eens naar de hoeveelheid vrijwilligers die actief zijn, noem het sociale bijdrage ipv dienstplicht. Als die dat niet meer zouden doen ligt NL snel plat. Zij doen dat onvoorwaardelijk en belangeloos.

Hartelijke groet, Jolanda

Emile zei

Getekend.
Hoop dat genoeg mensen nu wél inzien dat dit een goede, stabiele oplossing is voor een aantal hardnekkige issues.
De crisis van begin jaren 80 heeft het onderwerp doen opwaaien. Nu is het tijd om het te laten oplaaien ;-)

Ik geloof er heilig in dat het gros van de mensen als vanzelf er iets voor 'terug doet'. Het maakt deel uit van een circulair leven en circulaire economie.

Ook wanneer je kijkt naar de energie die wordt gestoken om aan dode paarden te trekken, geloof ik dat dit een hele economisch gezonde oplossing is.

Jolanda Verburg zei

Hallo Emile,

Nog bedankt voor je mooie reactie. Ik ben het helemaal met je eens.

We zitten in een tijd van transitie en daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig. Basisinkomen kan zo'n oplossing zijn.

Ik ga er voor en sta gelukkig niet alleen!

Hartelijke groet,
Jolanda