Pagina's

dinsdag 31 december 2013

Vuurwerkverbod

De roep om een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt steeds luider. Het vuurwerkmeldpunt kreeg de afgelopen dagen al meer dan 10.000 klachten. En inmiddels blijkt dat twee derde van de Nederlanders een verbod wil. Maar is dat wel zo’n goed idee?
 
Terwijl ik gezellig naar de Top2000 luister moet ik de radio steeds harder zetten om het geluid van vuurwerk niet te hoeven horen. Ik vind het verschrikkelijk en heb het ook nooit leuk gevonden. Als kind heeft mijn broer een keer zijn hand kapot geknald en is de jas van mijn moeder gehavend door een verdwaald rotje. Het enige vuur dat ik ooit in handen heb is om een kaarsje aan te steken of de houtkachel aan te maken. En dat wil ik graag zo houden.

Ik kan mij dus helemaal vinden in de conclusies van het door de EenVandaag gehouden enquête. Daaruit blijkt dat 64% een verbod wil op het afsteken door particulieren. Maar diegenen die het wel willen toestaan vinden regulering wel op hun plaats. Het liefst in een beperkt aantal uren en alleen op oudejaarsavond tot uiterlijk 02.00 uur. En niet zoals nu vanaf 10.00 uur ’s morgens. 

Vanmorgen was het al flink raak bij ons in het dorp. Grote groepen jongens, het zijn alleen maar jongens, laten duidelijk merken dat ze er zijn. Vooral veel kabaal maken en bewust de grenzen opzoeken naar de omgeving. Zelfs zonder kleerscheuren boodschappen doen was vanmorgen bijna onmogelijk. De rotjes vlogen mij om de oren.

Speeltjes voor jongens
Wat ook drastisch gereguleerd moet worden is de verkooptermijn. Waarom niet alleen verkoop op oudejaarsdag? Want daar gaat het al mis. De politie heeft er al dagen vooraf de handen vol aan, want overal bezorgen groepjes jongens overlast. Dus dat vuurwerk afsteken door particulieren wordt verboden ben ik in die zin helemaal voor. Teveel overlast, teveel ongelukken door onkundig gebruik, teveel blijvend letsel bij jonge kinderen, teveel onrust bij de dieren, teveel troep in de lucht en de volgende ochtend een grote puinhoop op straat.

Maar vanuit heel ander opzicht ben ik het niet eens dat er een verbod moet komen. Mijn jongens zijn er al maanden druk mee. Wat gaan ze kopen en hoeveel hebben ze te besteden? Al maanden wordt geld opzij gelegd voor het vuurwerk. Geregeld worden filmpjes op internet bekeken over wat er allemaal te koop is en wat de beste prijs-prestatie is. Een hele studie hebben ze ervan gemaakt. Maanden zijn ze er zoet mee en kijken ze uit naar oudejaarsdag.

Op buffeljacht
Vorige week was het eindelijk zover en konden ze met hun vader de bestelling ophalen en vandaag mogen ze eindelijk echt aan de slag. Om 9.00 uur stond het eerste vriendje al op de stoep, hij kon niet wachten tot 10.00 uur. Met aansteeklont en veiligheidsbril gaan ze met een groepje vrienden de hort op, de waarschuwing van mijn kant wegwuivend met: “Ja, mam, dat weten we nu wel.” Niet stoer natuurlijk.
 
Als het vuurwerk afsteken door particulieren algeheel verboden wordt gaan ze het stiekem doen en dan zijn we nog veel verder van huis. Opgroeiende jongens waarbij de hormonen gaan opspelen moeten nu eenmaal hun agressie kwijt en laten zien hoe stoer ze zijn. We leven niet meer in een tijd dat jongens op een bepaalde leeftijd voor het eerst met de mannen meegingen op buffeljacht. Dus moeten ze op andere manieren hun mannelijkheid bewijzen. Dan maar liever op deze manier, gecontroleerd en een keer per jaar. De rest van het jaar leven ze zich wel weer uit op het voetbalveld.

Niet verbieden maar reguleren
Zelf heb ik dus helemaal niets met vuurwerk, maar als moeder van twee zonen kan ik er niet van onderuit. Het geeft ze vreugde. En door ze als ouders een bepaalde mate van vrijheid mee te geven is ook wat waard, ze moeten leren waar gevaren en grenzen liggen. Wij geven als ouders het goede voorbeeld door de regels en de grenzen te respecteren. Daarbij hebben we de afgelopen weken alle waarschuwingen die in de media voorbij kwamen sterk benadrukt: “Kijk weer een jongen zonder vingers, zielig hè.”

Opvoeden is vooral loslaten en je kinderen de ruimte te geven om te ondervinden wat goed en fout is. Kinderen zijn veel krachtiger als ze zelfvertrouwen hebben. Dat is ook wat ik verwacht van een overheid. Niet teveel betutteling, maar de burger verantwoordelijk maken voor zijn eigen handelen. Ook burgers kunnen veel meer dan de overheid vaak doet voorkomen.

Ik wens iedereen een hele mooie jaarwisseling toe!

 

3 opmerkingen:

Jean Paul Close zei

Er zijn veel manieren om vreugde te beleven voor jongens tijdens de jaarwisseling. Zelf ben ik in Spanje opgegroeid als puper zonder vuurwerk met nieuwjaar en heb het nooit gemist. In Nederland teruggekeerd heb ik mij verbaasd over de jaarlijkse verkwisting, overlast voor mens en natuur en algehele vervuiling dat door vuurwerk wordt veroorzaakt. En dat om een paar pubers bezig te houden? Kom op zeg, Jolanda, er zijn belangrijker dingen en gezonde alternatieven voor de jeugd om te knallen op andere manieren.

Jolanda Verburg zei

Hallo Jean Paul,

Bedankt voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens, zoals je ook kan lezen in mijn blog. Ik vind het ook verspilling en slecht voor het milieu.

Maar hoe ik ook mijn best doe om mijn kinderen een maatschappelijk verantwoorde en duurzame opvoeding te geven leven we helaas in een wereld van tv en een gemeenschap die het niet zo nauw neemt met wat jij en ik belangrijk vinden. En dus kan ik mijn kinderen niet tegenhouden.

Dan had misschien ook in Spanje moeten gaan wonen waar het afsteken van vuurwerk niet in de cultuur zit ingebakken.

Dan moet ik verbieden dat mijn kinderen geld voor hun verjaardag en hun rapporten krijgen van opa, oma, ooms en tantes.

Dan moet ik de tv de deur uit doen zodat ze niet beïnvloed door de media.

Dan moet ik ze thuisonderwijs geven zodat ze de straat niet op hoeven en geen verkeerde vriendjes tegenkomen.

Maar helaas leven we niet in een ideale wereld en is het als ouder, al doen we nog zo goed ons best, onmogelijk om ze te vrijwaren van de verkeerde dingen. Voeg daarbij de houding van pubers, die zich in de zoektocht naar zichzelf, afzetten tegen hun ouders en dan ben je helemaal nergens meer. Hoe meer ik hun mijn wil opleg, omkleed met de juiste argumenten, hoe harder ze er tegenin gaan. Dus hebben we in overleg gezocht naar een compromis.

Als jij of iemand anders een andere oplossing weet hou ik mij aanbevolen.

Een voorspoedig 2014 gewenst.

Hartelijke groet,
Jolanda

Herry Johnson zei

KARWEI Boskoop is het vuurwerk verkoop punt van Boskoop, Benthuizen, Waddinxveen, Moerkapelle en omstreken! Wij verkopen het mooiste vuurwerk van de omgeving! Zelfs mensen uit Gouda, Zevenhuizen, Bodegraven en Reeuwijk komen naar ons voor ons prachtige vuurwerk! Uiteraard komt het ook door onze spetterende vuurwerk acties! Bij vuurwerk Boskoop, verkopen wij vuurwerk aan mensen uit heel de omgeving. Dat komt ook door ons grote assortiment, wij hebben namelijk vuurpijlen, grote batterijen, kindervuurwerk en ratelbanden. Alles van zeer hoge kwaliteit, voor een scherpe prijs! Dus woont u bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen, Benthuizen of Moerkapelle? Of woont u wat verder weg? Bijvoorbeeld in Gouda, Bodegraven, Zevenhuizen of Reeuwijk? Twijfel niet en kom langs!