Pagina's

dinsdag 11 januari 2011

Al het goede komt uit New York

Het programma Tegenlicht van de VPRO vind ik een van de betere programma’s van de publieke omroep, ik kijk er graag naar. Ook de aflevering van 10 januari 2011 ‘Agenda 2011’, waarin op zoek gegaan werd naar inspiratie voor het komende jaar, was weer de moeite waard. Een blik van herkenning en een boodschap naar mijn hart, die ik zelf al een aantal jaren uitdraag. Hoe gaat onze toekomst eruit zien? Weet u het?

Als eerste werd Jim Rogers ten tonele gevoerd. Investeerder en voorspeller van financieel economische trends. Heel knap hoe zijn voorspelling van een jaar eerder is uitgekomen. Maar is dat wel zo bijzonder? Ik wil geen afbreuk doen aan zijn kwaliteiten, maar zijn zelfgenoegzaamheid droop bijna van de beeldbuis af. Is niet het enige dat hij doet de resultaten uit het verleden extrapoleren naar de toekomst? En met een beetje kennis van zaken kom je toch al gauw tot de conclusie die hij trekt. Een voornamelijk analytisch verhaal met weinig inspiratie. Maar wat nu als zich totaal onvoorziene ontwikkelingen voor doen. Kan hij daar ook wat mee?

Sinds vorig najaar is Stichting Deniesa (De Nieuwe Samenleving) een feit en hebben we al twee festivals georganiseerd waarbij we vergelijkbare onderwerpen die in deze aflevering van Tegenlicht de revue passeerden, onder de aandacht hebben gebracht. Zo hebben wij onze eigen Jim Rogers in de persoon van Raoul Schepers. Maar onze ‘Jim’ gaat nog een stapje verder. Daar waar Rogers alleen maar aangeeft dat de bomen niet tot in de hemel groeien toont Schepers aan waarom we met onze economie op weg zijn naar een totale zelfvernietiging. Hij laat namelijk zien dat met name rente en economische groei funest zijn voor ons huidige economische systeem.

Urban Zen
Geraakt werd ik door Arianna Huffington die tijdens de trendy
bijeenkomst Urban Zen haar betoog starte met de opmerking over Zeitgeist. De naam van de filmreeks waarvan afgelopen week de nieuwste versie is gelanceerd. Haarfijn maakt zij duidelijk dat we leven in een tijd van transitie en dat wij van overleven en concurreren nu eindelijk eens aandacht moeten gaan besteden aan zingeving, samenwerking en empathie. Meer aandacht voor de mens in plaats van voor de materie. Waarmee wij weer recht zullen doen aan ons natuurlijke instinct.

Jaloers ben ik op de populariteit van haar blog: The Huffington Post, een van de belangrijkste nieuwssites van de VS. Zij heeft daarmee wel de publiciteit gegenereerd die ik ook zo graag zou bereiken. Niet voor mijzelf maar voor het uitdragen van de boodschap. Willen we onze welvaart en onze aarde behouden en met z'n allen een gelukkiger leven leiden dan zullen we moeten veranderen. Helaas ben ik niet getrouwd met een oliemagnaat en Congreslid, heb ik niet zoveel vriendjes in hooggeplaatste kringen en heb ik geen gooi gedaan naar het gouverneurschap van Californië. Ik heb het niet verder gebracht dan een kandidaatstelling bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, op een onverkiesbare plaats van een partij – Nieuw Nederland – die niet eens één zetel wist te behalen.

Altruïsme zit in onze natuur
Na Huffington krijgen we een lesje biologie van Frans de Waal die ons
duidelijk maakt dat uit zijn onderzoek bij apen blijkt dat dieren in staat zijn tot altruïsme. Hij betoogt daarmee dat het wel degelijk deel uitmaakt van onze natuur en dat wij niet zoals vaak gedacht alleen maar gaan voor eigen gewin. Dit gegeven wordt voorgelegd aan Jim Rogers, die met zijn antwoord direct door de mand valt. Hij is het daar totaal niet mee eens, in zijn ogen is de menselijke natuur gebaseerd op hebzucht. Het marktdenken (lees kapitalisme) is in zijn ogen het enige systeem dat ooit succesvol is geweest. Wat nu? Het einde hiervan was toch in zicht betoogde hij reeds eerder?

Als laatste in de rij laat hoogleraar theoretische natuurkunde uit de VS Michio Kaku zien welke technologische ontwikkelingen ons te wachten staan tot 2050. Waar de mens in dat verhaal zal blijven wordt niet duidelijk, maar dat zijn we wel gewend van veel wetenschappers.

Hoop voor de toekomst
De moraal van het verhaal: de pioniers van een nieuw paradigma zien we overal, daarvoor hoeven we niet per definitie naar New York af te reizen. Sterker nog: Nederland zit er vol mee. Punt is alleen dat de Amerikanen er veel meer tamtam over weten te maken dan wij. Daar kunnen wij, nuchtere Hollanders, nog wat van leren. Wat ik veel en veel opmerkelijker en bovenal verheugend vind is dat deze geluiden uit de VS komen en dat biedt mij het vertrouwen dat we nu eindelijk aan het begin staan van een nieuwe koers. Want je kan zeggen wat je wil van de VS, ze hebben nog altijd zoveel invloed dat als een trend eenmaal daar wordt opgepakt het over de hele wereld zal worden verspreid.

Kom een keer langs bij een van de festivals van Deniesa en praat en denk mee over de toekomst!

Geen opmerkingen: