Pagina's

dinsdag 20 mei 2014

Stem groen dat heeft zin

Op 22 mei 2014 gaan we weer naar de stembus, deze keer om het Europese Parlement te kiezen. Er zijn nogal wat mensen die niet gaan stemmen omdat ze denken dat hun stem toch geen invloed heeft. Wat staat er eigenlijk op het spel?

Oorlogen, veldslagen, twisten en opstanden zijn er voor nodig geweest en miljoenen levens heeft het gekost om te komen tot waar we nu zijn: een vrije democratische rechtstaat. Zonder stemrecht geen democratie. Het is daarom niet alleen ons recht maar ook onze plicht om te gaan stemmen. Toch is de opkomstprognose voor deze verkiezingen weer erg laag. In België staat er trouwens een boete op als je niet gaat stemmen, zover gaat dat bij ons niet, maar door niet te stemmen laten we onze zeggenschap over de democratie aan ons voorbij gaan.

De afgelopen weken heb ik campagne gevoerd voor mijn partij De Groenen maar ook voor mijzelf. Ik ben namelijk zelf verkiesbaar en lijsttrekker van lijst 13. Al een tijdje draai ik mee in de Europese Groenen en zou ik graag nog wat intensiever in de Europese politiek actief willen zijn, daarom stel ik mij verkeisbaar. Tijdens mijn campagne door het land heb ik wel erg veel mensen gesproken die de noodzaak om deze keer te gaan stemmen niet inzien. Het heeft toch geen zin is hun conclusie. Maar wat ik eigenlijk hoor: ik zie te weinig van Europa om een duidelijke visie te hebben. En dat is een gemiste kans van de politiek.

Hoge eisen aan onze levensstandaard
Het heeft meer dan ooit zin om te stemmen. Er staat nogal wat op het spel. Tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn onderhandelingen gaande voor een nieuw handelsverdrag, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Dat moeten we niet te lichtzinnig opvatten want dan kan het wat onze hoogstaande Europese normen en waarden betreft wel eens helemaal de verkeerde kant uitgaan. De EU stelt hogere eisen aan een gezonde leefomgeving en neemt het welzijn van mensen en onze aarde meer serieus dan de VS.

De huidige regeringspartijen en D66 en CDA bejubelen de groei van de economie die het verdrag met zich mee zal brengen. Maar door het gebrek aan transparantie is dat nog maar zeer de vraag. En zijn we inmiddels niet overtuigd dat groei van onze economie in kwantitatieve zin zijn langste tijd gehad heeft en dat het de kwaliteit van leven in de weg begint te staan? Het gaat toch veel meer over kwalitatieve groei, een gezonde leefomgeving met een verantwoordelijkheid van onze aarde zodat onze kinderen een toekomst hebben.


Stem groen
De Eurosceptici hebben het niet eens over de handelsbetrekkingen, zij willen gewoon uit de Unie stappen een hek om Nederland zetten en net doen of we op een eiland wonen. Zolang zij zich daar druk over maken zal TTIP hun worst zijn. Dan hebben we nog partijen waarbij de focus vooral ligt op het creëren van banen, zij zijn wat minder uitgesproken over het handelsverdrag als het maar banen oplevert.

Dus blijft er één soort stem over om de zorgen over het handelsakkoord te stuiten: de groene stem. Niet in eerste instantie om de onderhandelingen af te laten ketsen, maar om meer dan kritisch te zijn over de inhoud van het verdrag en te garanderen dat transparantie gewaarborgd is, omdat tot nu toe de onderhandelingen veelal achter gesloten deuren plaatsvinden waarbij vooral het bedrijfsleven een dominante rol vervult. Een groene stem betekent dat er toezicht is op onze hoge normen voor voedselveiligheid, de beschikbaarheid van drinkwater en energie, diervriendelijkheid, privacy, genetische manipulatie, het kwekersrecht, arbeidsomstandigheden en eerlijke beloning.

Basisinkomen
De bestaande normen in Europa willen we in ieder geval handhaven en waar nodig verder aanscherpen. De huidige crisis heeft iedereen wakker geschud en ons doen inzien dat oneindige groei geen uitgangspunt kan zijn voor de toekomst. We zullen een heel nieuw systeem voor sociale zekerheid moeten omarmen om ons welzijn te garanderen. Daar horen nieuwe uitgangspunten en instrumenten bij. Het uitgangspunt dat de aarde niet van iedereen maar vóór iedereen is en het instrument van een onvoorwaardelijk basisinkomen sluiten goed aan bij de nieuwe inzichten voor een nieuw systeem.

Als u dat ook vindt dan is het juist heel belangrijk om te stemmen. De Groenen is voor een onvoorwaardelijk basisinkomen, een gezonde leefomgeving, samenwerking in Europa, transparante handelsverdragen en respect voor de aarde en alles wat daar op leeft. Stemmen heeft zin en stemmen op De Groenen helpt om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Ik vertel u graag in de volgende bijdrage waar De Groenen voor staat.2 opmerkingen:

Moos van Maris zei

Tegen TTIP tekenen kan: http://www.sp.nl/ttip/

Ik ga op je stemmen Jolanda, alleen al om dat basisinkomen een stem te geven!!

Jolanda Verburg zei

Hallo Moos,

Dat vind ik erg leuk om te horen! Alvast bedankt voor je bijdrage aan de realisatie van het basisinkomen.

Hartelijke groet,
Jolanda