Pagina's

dinsdag 19 november 2013

Wat heeft Zen met Gamen te maken?

Jaarlijks worden in Amsterdam de Uilen uitgereikt, de prijzen voor de beste games in de game-industrie. Het is een van de groeiende sectoren in onze industrie en niet meer weg te denken uit het bestaan van jongeren. Met sterrenstatus tot gevolg voor de makers van succesvolle games. 
 
 
“Mam, wat voor spellen speelden jullie vroeger op de computer?” vroeg mijn zoon laatst. Ik kan er alleen maar hard om lachen. En als ik hem uitleg dat er in mijn jeugd nog geen computers waren dan weet hij dat eigenlijk ook wel. Mijn zonen zijn verzot op gamen. Zelf heb ik daar niet zoveel mee. Al dat schieten om je tegenstander te vernietigen dat roept bij mij weerstand op. Verbieden helpt niet, want dan doen ze het gewoon stiekem of bij vriendjes. Maar ik laat wel weten wat ik vind van gewelddadige spellen.

Ik hou mij in mijn werk bezig met innovatie en help organisaties inspelen op veranderingen, dus stiekem ben ik reuze geïnteresseerd in hoe mijn kinderen de digitale wereld omarmen. Tenslotte zijn zij de toekomst en daar zullen we op in moeten spelen. Hoewel ik mij geregeld afvraag of het wel verstandig is dat ze zoveel digitaal doen en of het niet ten koste gaat van hun sociale contacten en vaardigheden? Maar aan de andere kant is het voor hun verdere leven toch wel erg handig als ze er goed mee overweg kunnen, want het einde van de digitalisering is nog lang niet in zicht. Dus probeer ik het in goede banen te leiden en de balans te bewaken door iPod-, game- of computerloze dagen in te lassen.

De digitale wereld
Wat de digitale economie betreft staan we nog maar aan het begin. Toch moet het Nederlandse bedrijfsleven het hebben van de digitale ontwikkelingen en de mogelijkheden die dat biedt voor de veranderende samenleving. Door de jaren heen hebben wij veel productie overgeheveld naar lagelonenlanden en zijn wij verschoven van industrieland naar kennis- en innovatieland. Daarom ook wordt de innovatie in de digitale industrie als een van de topsectoren genoemd waar in geïnvesteerd wordt.

De winnende game: Reus
Willen we de opkomende industrieën het hoofd bieden dan
moeten we slim zijn en doen waar we goed in zijn zoals kunst, architectuur, creativiteit en vrij denken. Juist deze kenmerken komen aan bod als het gaat om de game-industrie. En laten we daarin nu juist een vooraanstaande positie innemen in de wereld. Ook steeds meer vrouwen vinden emplooi in de game-industrie waardoor weer andersoortige spellen ontstaan.

Zengames
Voor mij is er ook nog hoop als het gaat om gamen. Zeer verrast was ik namelijk over de nieuwste generatie games die het daglicht zien, ook wel ‘Zengames’ genoemd. “Niet schieten maar rustig bezinnen” kopte de NRC op 14 augustus. Games die inspelen op ontwikkelingen als mindfulness, meditatie, yoga en zingeving. Concentratie is de basis van deze spellen waardoor rust, innerlijke diepgang en zelfinzicht ontstaat. Spellen die je leren omgaan met lastige situaties en een antwoord kunnen zijn op onze jachtige stressmaatschappij. Ik zie voor deze games enorme mogelijkheden voor het bedrijfsleven en gunstige effecten voor de gezondheidszorg.

Dus knijp ik nog maar eens een oogje toe als mijn jongens weer aan het gamen zijn. Binnenkort hoop ik ze te kunnen verleiden met mijn voorkeur.


Deze blog is in iets gewijzigde vorm eerder gepubliceerd op het ondernemers Platform Lach.

2 opmerkingen:

Danielle Jansen zei

Jammer dat je lijkt te denken dat alleen *jonge* *mannen* gamen. De cijfers laten heel ander beeld zien. (Zo is 45% van de gamers vrouw en zijn er meer vrouwen van 18+ die games spelen(31%) dan mannen van 17-)

En dat er alleen maar shooters zijn is ook wel erg beperkt: ik zou om te beginnen eens kijken naar de aantallen deelnemers in MMO's zoals World of Warcraft of League of Legends. En wat te denken van de immens populaire sport en race games (Fifa, NBA), strategische games (Starcraft), ren- en puzzelgames. Ook zonder de zen-games is er een heeeeel groot arsenaal aan games die echt niet gebaseerd zijn op "elkaar neerschieten"

Jolanda Verburg zei

Hallo Daniëlle,

Hartelijk dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk door te constateren dat ik er veel te weinig vanaf weet. Goed dat je het tegendeel weergeeft. Fijn dat je daar ook wat cijfers aan toevoegt.
Ik heb meer vergelijkbare reacties gehad, dat heeft mijn inzicht al vergroot. Ik kijk daardoor met wat meer positieve blik naar het gamen van mijn jongens.

Nogmaals dank, ik ben altijd bereid wat te leren of mijn standpunten te herzien.

Hartelijke groet,
Jolanda