Pagina's

dinsdag 20 april 2010

Ik kan twee dingen tegelijk! U niet?

De laatste dagen kwamen er weer een aantal tweets voorbij over multitasking. Dit keer met de verrassende uitkomst dat vrouwen niet beter twee dingen tegelijk kunnen dan mannen. Hè, hè kunnen de mannen zich ook weer eens op de borst kloppen over een onderwerp waar vrouwen vermeend beter in zijn.

Vroeger zei mijn moeder als we erg veeleisend waren: “Ja ho even, ik heb maar twee handen dus ik kan niet alles tegelijk.” Maar toch kon zij alles tegelijk. Ze had zelfs ogen in haar achterhoofd en zag alles wat wij achter haar rug uitspookten. Vrouwen staan er om bekend meer taken tegelijk te kunnen uitvoeren. Daarom zijn het geweldige organisatoren die aan alles denken tot in de kleinste details. Kijk maar eens in uw eigen keuken: tijdens het koken, telefoneren ze en letten ondertussen op de kinderen. Terwijl mannen liever alleen met koken bezig zijn en de kinderen achter hun rug ongestoord hun eigen gang gaan, zoals de snoepdoos plunderen net voor het eten.

Toch blijkt het een mythe dat vrouwen over de bijzonder eigenschap van multitasking beschikken. In oktober van het afgelopen jaar promoveerde Paolo Toffanin (Italiё, 1979) aan de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn proefschrift getiteld “Brain economics: housekeeping routines in the brain” constateerde Toffanin dat multitasking niet bestaat, we kunnen geen twee dingen tegelijk. We kunnen hooguit verschillende taken snel achter elkaar afhandelen.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het fenomeen multitasking. Uit een zeer recent Frans onderzoek van de wetenschapper Etienne Koechlin blijkt wederom dat het onmogelijk is om meer dan twee complexe taken tegelijk uit te voeren. Bij twee taken is dit nog wel mogelijk, want uit hersenscans blijkt dat de taken door verschillende hersenhelften worden uitgevoerd, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Dus de mythe dat vrouwen meer taken tegelijk kunnen uitvoeren is hiermee wetenschappelijk vastgesteld en dus definitief van de baan.

De werknemer 2.0
Hebben we dan nu een probleem? We zijn namelijk op weg naar een nieuwe werkende generatie, de werknemer 2.0. Ze zijn opgegroeid met computers, internet, een virtuele wereld, slimme communicatiemiddelen en sociale netwerken dus moeten overal wat vanaf weten, want alles is te vinden op internet. Daarnaast moeten zij ook alles kunnen en vooral alles tegelijk: internetten, telefoneren, twitteren, beelden en teksten versturen en chatten. Door de beschikbaarheid van technische mogelijkheden verwachten wij een hoop van de nieuwe generatie. Kunnen zij dit wel waarmaken?

Toch lijkt het erop dat de nieuwe generatie veel meer kan dan de huidige generatie, afgezien van de nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. En toch hebben ook zij nog steeds hetzelfde lijf en maar twee handen. De nieuwe generatie werkers zijn multifunctioneel, omdat ze geleerd hebben om activiteiten te combineren. Zij kunnen bijvoorbeeld razendsnel lopend of fietsend hun mobieltje bedienen. Ook opmerkelijk is dat ze dat met hun duim doen, hét kenmerk van de nieuwe generatie. Met welke vinger bedient u uw mobieltje, trouwens?

Gebruikt de nieuwe generatie de hersenen anders, kunnen zij echt slimmer werken? De signalen zijn er, maar toch is dat niet het geval. Ook hier geldt dat ze zaken slimmer aanpakken. Ze zijn opgegroeid met allerlei technische hulpmiddelen en hebben geleerd zaken anders aan te pakken en taken virtueel af te handelen, wat veel tijd scheelt.


Nog een mythe is dat mensen met een hoger IQ meer van hun hersencapaciteit gebruiken. Dat blijkt niet waar, ze zetten hun hersencapaciteit gewoon slimmer in, hebben een betere timing en beroepen zich op hulpbronnen zoals hun geheugen. Dus ook bij het gebruik van hersenen geldt: het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Blijkbaar gebruiken vrouwen hun hersenen slimmer bij het uitvoeren van verschillende taken.

De echte doorbraak moet nog komen
Jarenlang zijn wij er vanuit gegaan dat technologie ons hielp om meer kwantiteit te leveren en sneller te werken. Maar we hebben alleen geleerd om onze oude routines op een snellere manier te doen. De echte doorbraak komt als we bereid zijn onze oude gewoonten los te laten en op geheel nieuwe manieren te gaan werken. Dan pas zal de technologie echt effect gaan opleveren.

Wilt u weten of u tot de nieuwe generatie werkers behoort? Het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) heeft een leuke test ontwikkeld.

En hoe zit het met mij, kan ik echt twee dingen tegelijk? Ik kom zelf niet verder dan werknemerschap 1,5 en zit dus tussen de oude en de nieuwe werkers in. Ook ik denk al jaren dat ik alles tegelijk kan. Zoals een blogje schrijven, ach dat doen we wel even tussendoor, iedere week moet wel lukken. Maar het moet ook wel een beetje niveau hebben en niet hopeloos gekrakeel. Dus ja, dan gaat er wat tijd en aandacht in zitten. En waar gaat het eigenlijk om: de kwantiteit of de kwaliteit? En dus zijn we weer waar we zijn begonnen.

Geen opmerkingen: