Pagina's

maandag 15 februari 2010

Heden geboren: de ondernemer

Wordt iemand geboren als ondernemer of is het te leren? Dat is de grote vraag. Een ding is zeker eenmaal ondernemer - geroken aan de vrijheid, aan het zelf beslissingen nemen, je eigen koers bepalen en je eigen tijd indelen - altijd ondernemer.

Een beetje zwanger bestaat niet, je bent het of je bent het niet. Dat geldt zeker ook voor ondernemerschap. Je gaat er voor of je doet het niet. Vanuit bevlogenheid, passie, vanuit iets bereiken, de wereld veranderen of gewoon omdat je een ontzettend goed idee hebt. Maar het moet vooral een bewuste keuze zijn, want anders moet je er beslist niet aan beginnen. Ondernemen is namelijk hard werken. Het is een proces waar je in moet groeien, met veel uithoudings- en doorzettingsvermogen. Mensen voelen of je er serieus voor gaat of dat het een gedwongen keuze is, om jezelf te bewijzen of omdat je geen vaste baan kunt krijgen. Het kleinste vonkje twijfel kan al fataal zijn.

Hoe verloopt nu zo’n proces? Eerst is er de liefde, de passie waardoor je er voor meer dan 100% voor gaat. Je hebt een idee, een doel voor ogen en jij bent er van overtuigd dat je iets heel moois gaat baren. Eerst nog wat onzeker en aftastend. Gaat het wel lukken, kan ik het wel? Maar allengs vol vertrouwen mijmerend over wat komen gaat. Mensen zien het aan je, je straalt en je wilt het van de daken schreeuwen. Kijk mij, ik heb een idee! Net als de zwangere moeder in spe, die vol trots aankondigt dat ze een kind verwacht.

Na de succesvolle bevruchting begint het groeiproces. Je hebt honger dus haalt alles binnen wat los en vast zit. Je gaat naar de bibliotheek, naar de boekenwinkel, je zoekt op internet om maar zo veel mogelijk zekerheid te hebben over wat je te wachten staat. Ook ga je op zoek naar mensen die het proces al een keer hebben doorlopen, die je kunnen helpen en met raad en daad terzijde kunnen staan. De aspirant moeder gaat op zoek naar een verloskundige en de ondernemer in spe gaat op zoek naar een coach.

Je laat niets aan het toeval over dus doet een haalbaarheidsonderzoek. Zoiets als een echo om te zien of het kind wel levensvatbaar is. Hoewel het nooit voor 100% zekerheid biedt geeft het wel de houvast en het vertrouwen die je nodig hebt om er iets vruchtbaars van te maken. Want vertrouwen in jezelf is wellicht nog belangrijker dan het vertrouwen dat je klanten in je stellen, hoe gek dat ook klinkt.

Soms maakt liefde blind, dus een vleugje ratio is zeker op zijn plaats. Er moeten voortdurend keuzes gemaakt gaan worden: gaan we alleen of met meer mensen van start. Soms geldt die keuze ook voor de moeder, gaan we er samen voor of als alleenstaand moeder. Ook moet het kind een naam krijgen. Vaak een heel proces waar soms weken overheen gaan. Tot je er slapenloze nachten van krijgt. Je wil het toch op een goede manier in de wereld zetten. Dus daar moet aandacht aan gegeven worden.

Op zeker moment is de zwangerschap niet meer te verbergen dus ga je het wereldkundig maken. Dat heeft consequenties voor de omgeving. De werkgever verliest zijn werknemer. Dinkies worden ouders. De werkloze wordt ondernemer. Ouders worden ineens grootouders. Iedereen moet wennen aan het idee en aan zijn nieuwe rol. Net als bij een huwelijk zullen we iets moeten vastleggen omtrent de juridische vorm van de onderneming. De eerste gang is naar de Kamer van Koophandel, daarna volgt veelal de notaris.

Om je bedrijf te starten kan je beginnen op een zolderkamertje, veel grote bedrijven zijn ooit zo gestart, Microsoft en Google bijvoorbeeld. Of je gaat op zoek naar een broedplaats, waarbij je met meer bedrijven bijeen elkaar tot steun kan zijn. Waar je ruimte en faciliteiten deelt totdat je groot genoeg bent om op eigen benen te staan. Net zoals de jonge ouders die voor de gezinsuitbreiding op zoek gaan naar een nieuw huis in een veilige omgeving waar ze hun kind groot kunnen brengen.

Als een geschikte plek gevonden is ga je aan de slag om er een paleisje van te maken. Je ziet jezelf ineens dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan: schilderen, behangen, op ladders klauteren, boren, zagen, timmeren, in de weer met kleurstalen voor de vloeren en de muren. Daarna richt je het in met leuke maar vooral praktische meubelen. Kortom: je creëert een frisse, schone ruimte waarin jouw kind optimaal tot zijn recht kan komen.

Dan komt de dag van de geboorte. Pijn, twijfel, vreugde, alle emoties komen voorbij. Je stuurt een kaartje rond dat je vanaf vandaag je winkel hebt geopend. Nu kan je niet meer terug. Je stapt uit de schaduw in het volle licht, nu gaat het echt beginnen. Je hapt naar adem en begint aan een nieuw avontuur.

De geboren ondernemer is met een lichtje te zoeken. Dat zijn van die jongens die al heel jong op school aan het handelen waren. Maar het gros van de ondernemers wordt niet als ondernemer geboren. Het is een serieus vak wat je beslist kunt leren. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Er zijn altijd weer andere ondernemers die klaar staan om je op te vangen als je je eerste stapjes probeert te zetten. Ondernemerschap is net als met leren lopen een kwestie van vallen en weer opstaan. In de VS ben je pas een gevierd ondernemer als je een keer failliet bent gegaan. Daar wordt ondernemerschap tot heldenstatus verheven. Net als de peuter die zijn eerste stapjes zet en door zijn moeder tot held wordt verklaard.

De moeder wil nog wel eens iets door de vingers zien en met de mantel der liefde bedekken, maar helaas is dat met ondernemerschap toch een ander verhaal. Op zekere dag staat belastingdienst op de stoep voor de belastingcenten, dan moet je je zaakjes keurig op orde hebben, want zij zien beslist niets door de vingers! Er zijn dus wetten en regels waar je aan moet voldoen, of dat nu leuk is of niet.

Maar als het kind eenmaal geboren is vergeet je al gauw de pijn en moeite die het gekost heeft, nu volgt een nieuwe periode met veel nieuwe uitdagingen en soms ook met moeilijke momenten. Dan ben je Eindelijk Eigen Baas.

Deze blog is in co-creatie samengesteld met Sjoerd Hania van Eindelijk Eigen Baas. Hij helpt je graag bij het starten van je onderneming.

Geen opmerkingen: