Pagina's

dinsdag 3 maart 2009

Zieken en bejaarden in de bezemkast

Langs de snelwegen verrijzen al jaren enorme kantoorkolossen. Ik vraag mij iedere keer weer af waar dat goed voor is. Hebben we al niet genoeg kantoren in Nederland? De demografische trend gaat toch echt richting minder werkenden. En er wordt steeds vaker mobiel gewerkt. Dus waarom bouwen we toch gewoon door?

Regelmatig gaan we vanuit het zuiden op zondag op familiebezoek richting Amsterdam. Dan hebben we in ieder geval geen last van files, tenzij Ajax thuis speelt, dan dus weer wel. Wat mij dan opvalt is de enorme hoeveelheid nieuwbouw langs de snelweg. Normaal zie ik dat niet, omdat ik voor mijn werk meestal met de trein reis. Het begint al langs de A2 bij Utrecht. Maar hoe moeten al die werkenden daar komen? Geen trein in de buurt, dus moeten ze straks allemaal weer met de auto naar het werk. Gevolg: toename van het aantal files en nog meer behoefte om thuis te werken.

Grote ambities
Ook Amsterdam kan er wat van. Grote kantoorkolossen rijzen er de grond uit. Als je een tijdje niet op de Zuidas bent geweest is de situatie al weer veranderd sinds de vorige keer, zo snel gaat het daar. De ambities zijn groot en de grond is er duur dus we moeten de hoogte in, goed zichtbaar voor iedereen. Gelijk een fallussymbool. Flink gestimuleerd door de gemeente, want die heeft er alle belang bij dat er gebouwd wordt.

Blijkbaar is er nog steeds ongelooflijk veel geld te verdienen in de vastgoedsector. Vandaar dat er gebouwd blijft worden. We hoeven alleen maar naar de bouwfraude te kijken. Ook nu is er weer iemand in opspraak gekomen, dit keer topman Möllenkamp van de Amsterdamse woningbouwcorporatie Rochdale. Hij is op staande voet ontslagen vanwege frauduleuze praktijken met vastgoed. Het gebeurt dus nog steeds. Er blijft een zweem van “onderwereld” hangen aan de vastgoedsector. Hoe zou dat toch komen?

Meer thuiswerken
Om de files te vermijden werken steeds meer mensen één of meerdere dagen per week thuis. De werknemer van de toekomst, ook wel de werknemer 2.0 genoemd, heeft straks helemaal geen kantoor meer nodig. Door het hele land worden diverse flexibele werkplekken aangeboden met alle faciliteiten om tijdelijk te werken. De technologie biedt steeds meer mogelijkheden om plaats en tijd onafhankelijk werken mogelijk te maken. Tenslotte kan je tegenwoordig, zoals de bekende reclamespot aangeeft, zelfs al in de “vrachtwaggel” werken. Dus hebben we eigenlijk wel zoveel kantoorgebouwen nodig?

Duurzaam bouwen
Als we dan toch zo nodig nieuwe panden moeten bouwen dan mag het wel wat innovatiever en duurzamer zijn. Immers beton en baksteen behoren tot de meest vervuilende en energieverslindende materialen ter wereld. Gelukkig wordt er onderzoek gedaan naar ecologisch beton en worden proeven gedaan met het opslaan van CO2 in baksteen. Op architectuurgebied doen Nederlanders het goed, denk aan Rem Koolhaas. Als we nu ook nog wat actiever aan de slag gaan met duurzaam bouwen dan ligt hier een mooie kans om ons op een positieve manier te onderscheiden in de wereld.

Duurzame samenleving
Dat er iets in de vastgoedsector niet goed zit begint tot ons door te dringen, maar er is nog een punt van zorg in onze samenleving. Door de rap vergrijzende bevolking ontstaat een behoefte aan andersoortige woningen. Ook zijn, door de langere levensverwachting, steeds meer mensen aangewezen op zorg door derden. Helaas worden de wachtlijsten voor mensen die zorg nodig hebben steeds langer. In plaats van chique kantoorcomplexen zouden we wat meer aandacht moeten besteden aan de bouw van comfortabele wooncomplexen voor ouderen en zieken. Maar blijkbaar valt aan kantoorklerken meer geld te verdienen dan aan bejaarden en zieken!

Een schrijnend situatie uit mijn persoonlijke omgeving toont aan hoe scheef en oneerlijk de wereld soms in elkaar zit. Een oom van mij is heel ernstig ziek en uitbehandeld. Eigenlijk zou het fijn zijn als hij in een hospice kon wonen, maar die is in zijn woonplaats Amstelveen niet voorhanden. Ook alle verzorg- en verpleegplaatsen zitten al maanden vol. Omdat hij niet langer in het ziekenhuis kon blijven is hij toch ondergebracht in een verpleegtehuis. Hij woont nu in een “bezemkast”, een kamertje van 2 bij 3 meter, op een afdeling met alleen demente bejaarden.

Als wij bij mijn oom op bezoek gaan dan nemen wij altijd de afslag Amstelveen-Oost. Als je daar van de A9 de afslag afrijdt valt de aandacht direct op een gigantische groot kantoorcomplex van KPMG in aanbouw. Ik vraag mij af waar dat goed voor is, want even verderop staat al een gigantisch complex van KPMG (u vast bekend vanwege de antroposofische bouwstijl). Als je dit nieuwbouwproject voorbij gereden bent kom je vervolgens een hele stapel porto cabins tegen die dienst doen als bejaardenwoningen! Het contrast is gigantisch.

Stop deze misstanden
Ik vind het een beschamende situatie. Ik gun iedereen een leuke werkplek, maar kan het niet wat eenvoudiger en vooral wat duurzamer? Werkenden worden van 9 tot 5 ondergebracht in de meest luxueuze omgevingen. En bejaarden en zieken stoppen we weg in kleine (nood)voorzieningen en wel voor dag en nacht! Ik roep iedereen op om na te denken over hoe je er bij wilt zitten als je zelf oud bent. Laat je invloed als burger gelden en beïnvloedt de politiek, want zo kan het echt niet langer.

2 opmerkingen:

Paul Peters zei

"A nation's greatness is measured by how it treats its weakest members." ~ Mahatma Ghandi

Jolanda Verburg zei

Beste Paul,

Bedankt voor deze quote. Ik word er verdrietig van. Hoe treurig is het met ons gesteld?

Jolanda